Ruotsi ratkaisi kylmästi jatkoajalla – Leijonat ulos MM-kisoista: MTV seurasi

Ruotsi voittaa jatkoajalla – Joel Eriksson-Ek musertaa Leijonien sensaation 2:05
Katso: Ruotsi löi Leijonat tylyllä tavalla tällä Joel Eriksson Ekin jatkoaikaohjauksella.

Tänään torstaina pelattiin jääkiekon MM-kisojen puolivälierät. Ruotsi voitti Suomen jatkoajalla 2–1. MTV seurasi tapahtumia tässä artikkelissa.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 9.-25.5.2025

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla. MTV Katsomossa ottelut maksullisilla tilauksilla. Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla.

Lopputulos: Ruotsi–Suomi 2–1 ja. (0–0, 0–0, 1–1, 1–0)

Klo 0.01: Välierät pelataan lauantaina. Edessä ovat ottelut Ruotsi–Tshekki ja Kanada–Sveitsi.

Klo 23.55: Tshekki voitti Yhdysvallat 1–0 ja eteni myös välieriin. Välieriin siis Kanada, Sveitsi, Tshekki ja Ruotsi.

Jatkoaika:

66. min. MAALI! Ruotsi voittaa jatkoajalla 2–1. Victor Hedman ampuu, ja Joel Eriksson Ek ohjaa ratkaisuosuman ylivoimalla maalin edustalta reppuun. Emil Larmi rikkoo mailansa päreiksi. Leijonien turnaus päättyy tähän.

66. min: Muutama ruotsalaiskuti viuhuu ensin yv:llä yli, ja sen jälkeen torjuntatyöskentelyään näyttää jälleen Emil Larmi.

65. min: JÄÄHY! Ruotsin Adrian Kempe pääsee nokikkain Emil Larmin kanssa, mutta Konsta Helenius torppaa hänen laukaisuyrityksensä ja joutuu koukkaamisjäähylle. Leijonien valmennus protestoi, mutta Ruotsi saa 4–3-ylivoiman ja ottaa sitä ennen aikalisän.

Olli Jokinen piti Konsta Heleniuksen ratkaisevaa rangaistusta kyseenalaisena 0:49
Olli Jokinen piti Konsta Heleniuksen ratkaisevaa rangaistusta kyseenalaisena.

63. min: Mikko Lehtoselta tulinen lyöntilaukaus. Suomi pitää hyvän pätkän pelivälinettä hallussaan.

62. min: Juuso Riikola kiertelee Ruotsin maalin takana ja pitää hetken vahvasti kiekkoa. Ruotsi käyttää fyysisiä otteita ja saa limpun, mutta Marcus Johanssonin laukaus ei tuota tulosta.

Klo 23.42: Kymmenen minuutin jatkoaika alkaa. Sitä pelataan kolmella kenttäpelaajalla kolmea vastaan.

3. erä:

Kolmas erä pelattu. Edessä on jatkoaika!

60. min: MAALI! Leijonat tasoittaa 58 sekuntia ennen varsinaisen peliajan loppua ilman maalivahtia. Valtteri Puustinen yritti jo kertaalleen oivasti maalin kulmalta ja pelasi hetki sen jälkeen limpun maalille, jossa Hannes Björninen ohjasi laatan yläpeltiin. 1–1!

Siellä on! Suomi tasoittaa viimeisellä minuutilla – asialla Hannes Björninen 1:06
Hannes Björninen ohjasi Leijonat tasoihin 58 sekuntia ennen varsinaisen peliajan päättymistä!

58. min: Kolmatta erää on vajaat kaksi minuuttia jäljellä. Leijonat ottaa aikalisän. Larmi pois maalilta ja kuudes kenttäpeluri jäälle.

57. min: Jesse Puljujärvi ampuu vaarallisesti Oliver Kapasen tarjoilusta vasemmalle kaistalle, mutta maalilla on trafiikkia, johon kiekko pysähtyy.

56. min: MAALI! Kolmatta erää on 4.58 minuuttia jäljellä, kun Rasmus Dahlinin kuti painuu Emil Larmin längistä uuniin. Ruotsi 1–0-johtoon.

Kylmää vettä Leijonien niskaan! Rasmus Dahlin vie Ruotsin 1–0-johtoon 1:00
Tämä Rasmus Dahlinin laukaus painui Emil Larmin längistä sisään.

54. min: Ruotsin Carl Grundström ohjaa kiekkoa aivan luukulta, mutta Emil Larmi on tiukasti edessä ja torppaa yrityksen.

51. min: Ei onnistunut Leijonat ylivoimalla. Yv:n lopussa Ruotsi pääsi iskemään vastaan ja peli jäi Leijonien alueelle. Ottelu jatkuu tasaviisikoin.

49. min: JÄÄHY! Ruotsi ensimmäistä kertaa jäähylle ja Leijonat ylivoimalle. Jesper Frödén torppaa huippulupaus Konsta Heleniuksen rujoin ottein keskialueella ja lähtee kampitusistunnolle.

48. min: Leijonien alivoimanelikko pysyy tiiviinä. Mailat käyvät, kun linjoja peitetään, taisteluilme on päällä, ja maalilla on kaiken lisäksi superpeliä tahkoava veräjänvartija. Suomi on toistaiseksi kestänyt hienosti.

47. min: JÄÄHY! Suomi onnistuu vaihteeksi pariin otteeseen hyökkäämään, mutta isku päättyy Hannes Björnisen kahden minuutin rangaistukseen korkeasta mailasta Joel Eriksson Ekin kasvoihin. Ylivoima on Ruotsille pelin kolmas.

45. min: Nyt on möyritty tovi Suomen puolustuspäässä. Kiekollinen ote Tre Kronorilla.

44. min: Emil Larmi ei anna taaskaan ruotsalaisviivakudin yllättää.

42. min: Rauhallinen alku kolmanteen 20-minuuttiseen.

Klo 23.02: Jännitysnäytelmän kolmas erä vauhdissa!

Klo 23.00: Suomen apuvalmentaja Mikko Manner iskee lujat kommentit kolmanteen erään lähdettäessä.

– Tämä on niin kuin Rocky nelonen, Rocky vastaan Ivan Drago. Rocky roikkuu, taistelee, nousee ylös ja nyt kakkoserässä saatiin jo ensimmäiset iskut Ivanin leukaan. Nyt yritetään jatkaa. Sinnikästä puolustamista, tilanne kerrallaan ihan täysillä. Yksi kiekko viivaan, lämäri ja kiekko maaliin, tai yv tai joku tämmöinen, Manner virkkoo.

Klo 22.59: MTV Urheilun asiantuntija Kari Jalonen pitää todennäköisenä, että tänään tehdään vain yksi maali meneillään olevassa niin sanotussa maalin pelissä.

Klo 22.53: Tshekki siirtyi toisessa erässä ylivoimalla 1–0-johtoon USA:ta vastaan. Maalintekijänä Pavel Zacha. Myös tämä taisto on toisella erätauolla.

Klo 22.51: Leijonat-puolustaja Olli Määttä herkuttelee kolmatta erättä kohti mentäessä. Alla hänen kommenttinsa.

Leijonat puolustustaistelussa – Olli Määttä myöntää: "Aikamoista tappelua" 0:49
Olli Määttä haastattelussa Ruotsi-taiston toisella erätauolla.

Klo 22.46: – En tiedä, kestääkö Ruotsilla kasetti, MTV Urheilun asiantuntija Olli Jokinen virkkoo Suomen "käsikirjoituksen" mukaan menneiden vaiheiden jälkeen.

2. erä:

Toinen erä pelattu. Erän loppuvaiheilla vielä oiva suomalaismylläkkä Ruotsin päässä. Erä päättyi rohkaisevasti suomalaismerkeissä. 0–0 yhä taulussa.

39. min: Ruotsi on nakannut jo kolme pitkää kiekkoa perätysten. Tre Kronor -leirissä huokailuja. Maali on viime hetkinä jopa sanonnan mukaan roikkunut ilmassa.

38. min: Nyt maalille nousee kulmauksesta Jere Innala, mutta hänen rystyssään luukulta ei ole sihti kohdallaan. Ruotsi joutuu pian perään heittämään pitkää päätyyn. Leijonilla erän vahvin vaihe käynnissä.

36. min: Juha Jääskä purjehtii jykevästi Ruotsin maalille, mutta nostaa kiekon ohi rysän.

34. min: Emil Larmi on tehnyt kerrassaan hurjan luokan torjuntoja tässä ottelussa. On kylmä fakta, että ilman unelmaluokan veskaripeliä Leijonien reppu olisi jo armotta heilunut.

33. min: Ruotsin Andre Burakovsky on maalin kulmalla vailla vartiointia ja pääsee ampumaan. Emil Larmin räpylä käy kuitenkin kuin hän olisi ottanut minkäkin helpon pois. Mieletön pelastus Ruotsin avopaikasta!

Leijonat-hyökkääjä koki kovia – tuomari ilmoitti näkemyksenä välittömästi 0:14
Leijonat-hyökkääjä koki kovia – tuomari ilmoitti näkemyksenä välittömästi.

30. min: Ruotsin Marcus Johansson lanasi Arttu Hyryn kovalla töötillä täysin pystyyn. Leijonien hyökkääjä puhaltelee sen jälkeen vaihtoaitiossa.

Leijonien Arttu Hyry lanataan täysin pystyyn 0:51
Leijonien Arttu Hyry lanattiin täysin pystyyn.

29. min: Ruotsin Andre Burakovsky on lähellä päästä karkaamaan hyökkäyssinisen jälkeen puolittain läpi, mutta Leijonat-pakki Oliwer Kaski saa sudittua kiekon päätyyn.

29. min: Ruotsi on pyörittänyt peliä viime ajat väkevästi, eikä Leijonat ole pahemmin päässyt hyökkäämään ja pelaamaan kiekolla.

27. min: Leijonat-pakki Mikko Lehtonen häslää kiekon kanssa oman maalin edessä. Ruotsi pääsee väliin ja Isac Lundeström ohjaa hetken päästä kiekkoa todella vaarallisesti luukulta, mutta Emil Larmi kestää.

25. min: Iiro Pakarinen kyttää hyökkäyssinisellä Vili Saarijärven pitkää syöttöä ja läpiajoa, mutta Ruotsin Rasmus Dahlin saa torpattua kiekon juuri ennen kuin se tavoittaa Pakarisen.

23. min: Leijonat selviytyy alivoimasta, vaikka Ruotsi saa luotua pari oivaa paikkaa. Emil Larmin reaktiot pelaavat.

21. min: JÄÄHY! Saku Mäenalanen lyö ruotsalaismailan käsistä ja lähtee estämisjäähylle. Leijonat-päävalmentaja Jukka Jalosen huulilta on luettavissa ruma sana.

Jukka Jalosen mielipide ei jää epäselväksi – Mäenalanen ottaa hölmön jäähyn 0:56
Katso: Jukka Jalonen reagoi rumalla sanalla Saku Mäenalasen saamaan jäähyyn. Antero Mertaranta pauhaa tilanteesta.

Klo 22.11: Taiston toinen periodi on nyt saatu vauhtiin!

Klo 22.07: Suomen Larmi torjui avauserässä 13 laukausta, Ruotsin Gustavsson viisi kutia.

Klo 22.03: Alla Hannes Björnisen mietteet avauserän jälkeen.

Ruotsin vahti pomputti ensimmäisessä erässä: "Täytyy päästä enemmän testaamaan" 0:49
Ruotsin maalivahti pomputti ensimmäisessä erässä – näin kommentoi Hannes Björninen.

Klo 22.00: Samaan aikaan tahkottava Yhdysvallat–Tshekki-ottelu on niin ikään avauserän jälkeen 0–0.

1. erä:

Avauserä pelattu. Erätauolle siirrytään 0–0-lukemin. Kummassakin päässä tolppa kilahti, mutta uuniin asti limppu ei löytänyt.

19. min: Ruotsin Linus Johansson luistelee ryminällä päin Emil Larmia, jatkaa matkaansa kulmaan ja samaan syssyyn Carl Grundström törmää sekä pysähtyy Larmiin. Sen jälkeen nahistellaan isommalla porukalla.

"Rajusti päin" – Emil Larmin yli rullattiin avauserän lopussa 0:50
"Rajusti päin" – Leijonat-maalivahti Emil Larmin yli rullattiin avauserän lopussa.

19. min: Emil Larmin työskentely on ollut sanalla sanoen vakuuttavaa. Kepoisesti ei Ruotsi ole iskemässä laattaa leijonapussiin.

17. min: Kiekko jää hetkeksi ruotsalaislaukauksen jälkeen pyörimään Suomen maalin edustalle, mutta Leijonat siivoaa limpun väljemmille väylille.

16. min: Peli on rauhoittunut jälleen. Kummallakaan ei ole ollut nyt toviin hätää.

14. min: Ruotsin Rasmus Dahlin virittää rannelaukauksen poikittaissyötöstä, mutta Emil Larmin hanska käy terävästi ja komeasti.

11. min: Leijonat selvisi alivoimasta säikähdyksellä. Suomen ketjut ovat hiukan pelin tiimellyksessä eläneet. Saku Mäenalanen oli tovin ajan taiston alussa sivussa.

9. min: Ruotsin maali on ylivoimalla lähellä. Joel Eriksson Ek kiepauttaa kiekon Larmia hipoen yläputkeen.

8. min: JÄÄHY! Ottelun ensimmäinen rangaistus Juuso Riikolalle kampituksesta. Kummankin joukkueen alivoima on ollut turnauksessa tähän asti 100-prosenttista.

7. min: Rasmus Rissanen ampuu, ja kiekko kilahtaa Hannes Björnisen ohjauksen jälkeen tolppaan! Ruotsi selviää niukin naukin ilman takaiskua.

Rasmus Rissanen kilauttaa tolppaa! Leijonilla huippupaikka 0:37
Katso: Rasmus Rissanen ampui, ja kuti kolahti Hannes Björnisen ohjauksen jälkeen Ruotsin maalin tolppaan.

6. min: Patrik Puistolalta kelpo kuti hyökkäysalueen vasemmalta kaistalta. Suomi pääsee jauhamaan pidempää hyökkäystä.

5. min: Suomi on päässyt taistoon alun jälkeen paremmin mukaan. Nyt mennään varsin tasapäisesti, kummallakin joukkueella on kiekollista malttia pelinrakentelussa.

3. min: Jesse Puljujärvi heittää roikkukiekon hyökkäyspäähän ja Juha Jääskä pääsee siitä sivaltamaan melko vaarallisesti läheltä maalia.

1. min: Peli käynnistyy ruotsalaisrallilla. Tre Kronor painaa pitkää hyökkäystä hyökkäyspäässä ja Emil Larmille tulee jo torjuttavaakin.

Klo 21.20: Kiekko on jäässä! Nyt mennään!

Klo 21.17: Joukkueet astelevat jäälle. Muutaman minuutin päästä tositouhu käyntiin!

Tämä on Jukka Jalosen viesti pelaajille MM-puolivälierän alla 1:14
Tämä on Jukka Jalosen viesti pelaajille MM-puolivälierän alla.

Klo 21.05: MTV Urheilun asiantuntija Sami Kapanen pohtii, voisiko Suomen oljenkorsi olla maalivahtiosastolla ja pystyisikö Emil Larmi olemaan parempi kuin Filip Gustavsson. Kapanen huomauttaa, ettei ruotsalaisella Minnesota Wildin NHL-vahdilla ole allaan paras kausi.

Klo 20.57: Pekka Jormakalta irtoaa jämerää puhetta MTV Urheilulle kaukalosta alkulämmöiltä:

– Tämä on loistava mahdollisuus laittaa NHL-pojat lauluun, konkarihyökkääjä täräyttää.

Pekka Jormakan puntti ei tutise: "Loistava mahdollisuus laittaa NHL-pojat lauluun" 0:43
Katso Pekka Jormakan tuore haastattelu tästä.

Klo 20.54: Leijonien taipaleessa Valko-Venäjän MM-kisoissa 2014 on yhtymäkohtia Suomen tämänkeväiseen MM-turnausrupeamaan. Tätä asetelmaa käydään läpi alla olevassa videossa.

Leijonan iholla: Iiro Pakarinen nousi Leijonien sankariksi 10 vuotta sitten 3:24
Leijonan iholla: Iiro Pakarinen nousi Suomen sankariksi 10 vuotta sitten.

Vilttiketjulta esimerkkinäytteet Leijonille Ruotsin kaatamiseen: "Ohuimmat eväät" 4:56
Vilttiketjulta esimerkkinäytteet Leijonille Ruotsin kaatamiseen: "Ohuimmat eväät."

Klo 20.44: Ruotsi ja Suomi ovat viimeksi kohdanneet pudotuspeleissä ja puolivälierissä MM-keväänä 2019. Tuolloin Leijonat löi Ruotsin pihalle Sakari Mannisen jatkoaikaratkaisulla 5–4.

Klo 20.33: Ohessa puolestaan Ruotsin huippuvaarallinen, tähtiluokan NHL-pelaajiakin vilisevä kokoonpano Leijonat-puolivälierään:

50 Juuso Riikola – 18 Vili Saarijärvi

Kokoonpanon ulkopuolella: Ahti Oksanen, Mikael Granlund (pelikielto)

Klo 20.28: Leijonilta on sivussa tänään kapteeni ja ykkössentterinä operoinut Mikael Granlund. Alta kuulet hänen kommenttinsa Sveitsi-ottelun poikittaisesta mailasta saamaansa yhden matsin pelikieltoon.

Mikael Granlund astui julkisuuteen – näin hän kommentoi pelikieltoaan 2:48
Mikael Granlund astui julkisuuteen – näin hän kommentoi pelikieltoaan.

Klo 20.26: Ruotsi voitti B-lohkossa kaikki pelinsä, kun taas Leijonilla meni ylipäänsä lohkovaiheen päätöspäivään, että selvisi, pääsisikö joukkue A-lohkosta jatkoon. Temppu toteutui lohkonelosena. Suomi jysäyttäisi yllätyksen voittamalla Ruotsin. Pystyykö Leijonat siihen?

"Silloin rahat kiinni Suomelle" – Olli Jokiselta kova linjaus Leijonien iskun paikasta 1:42
"Silloin rahat kiinni Suomelle" – Olli Jokiselta kova linjaus Leijonien iskunpaikasta Ruotsia vastaan.

Klo 19.53: Seuraavaksi edessä ovat puolivälierät Ruotsi–Suomi ja Yhdysvallat–Tshekki. Onko Leijonista kiusaamaan nimivahvaa länsinaapuriaan, joka on arvioitu kohtaamisen selkeäksi ennakkosuosikiksi? USA:n ja kisaisäntä Tshekin välisen taiston lähtöasetelmaa on pidetty tasaisempana –Tshekillä on puolellaan kiihkeä kotiyleisö.

Leijonissa "tyhjiö" MM-puolivälierässä – asiantuntija Karri Kivi alustaa lähtökohdat 2:24
Leijonissa "tyhjiö" MM-puolivälierässä – asiantuntija Karri Kivi alustaa lähtökohdat.

Lopputulokset:

Kanada–Slovakia 6–3 (2–1, 1–0, 3–2)
Sveitsi–Saksa 3–1 (2–0, 0–1, 1–0)

3. erät:

Kanada–Slovakia, peli päättynyt! Kanada voittaa 6–3 ja etenee välieriin. Se tarkoittaa samalla sitä, että jos Suomi voittaisi Ruotsin myöhäisillan välierässään, Leijonat saisi välierässä vastaan Kanadan. Tämä johtuu siitä, että Kanada oli lohkovoittaja, Suomi taas olisi jäljellä olevista joukkueista lohkonelosena pohjimmaisin.

Kanada–Slovakia 60. min: MAALI! Slovakian otettua veskarin pois Kanadan Nick Paul osuu tyhjiin. Kanadalle homma sinettiin 6–3-osumalla. TPS:ssä aiemmin urallaan pelannut nykyinen NHL:n slovakialaishyökkääjä Juraj Slafkovsky turhautuu ja läimäyttää mailansa päätyyn.

Sveitsi–Saksa, peli päättynyt! Saksa otti lopuun vielä maalivahdin pois, mutta ei auttanut. Sveitsi etenee välieriin 3–1-voitolla. Sveitsi on aiempina vuosina kopsahtanut vahvan lohkovaiheen jälkeen puolivälieriin, mutta nyt kutsuu välierävaihe.

Sveitsi–Saksa 60. min: MAALI! Sveitsin Christoph Bertshy lähettää kiekon keskialueelta tyhjään rysään ja iskee pelin toisen maalinsa. Sveitsi johtaa 3–1, kun kolmatta erää on jäljellä enää 58 sekuntia.

Sveitsi–Saksa 58. min: Saksa hakee tasoitusta ilman maalivahtia. Saksa ottaa myös aikalisän.

Kanada–Slovakia 57. min: MAALI! Slovakia iskee 3–5-kavennuksen kahden miehen ylivoimalla. Marek Hrivik niittaa maalin kulmalta varman häkin. Slovakian toivonkipinä vielä kytee.

Kanada–Slovakia 56. min: Slovakialla on vielä saumoja kavennukseen, tarjolla on nyt 5–3-ylivoimaa.

Kanada–Slovakia ja Sveitsi–Saksa 56. min: Molemmissa otteluissa varsinaista peliaikaa on jäljellä vajaat neljä minuuttia. Kanadan voitto vaikuttaa selvältä, kun taas Sveitsi–Saksa-matsissa on vielä varsinaisen peliajan loppuun jännitettävää Sveitsin 2–1-johdossa.

Sveitsi–Saksa 51. min: Sveitsi on pysynyt 2–1-johdossa. Saksan Peterka on pystynyt onneksi sittemmin jatkamaan peliä toisessa erässä saamansa tällin jälkeen.

Kanada–Slovakia 48. min: MAALI! No mutta, Slovakia osuu 28 sekuntia Kanadan äskeisen osuman perään. Milos Kelemenin laukaus uppoaa pömpeliin. Havaijiksi on mennyt tämä taisto kolmannessa erässä – kolme maalia on paukahtanut edellisiin 48 sekuntiin.

Kanada–Slovakia 47. min: MAALI! Brandon Tanev naulaa Kanadalle 5–1-maalin vain 20 sekuntia edellisestä osumasta. Tästä ei Slovakia kyllä mahda millään nousta, vaikka onhan näissä kisoissa nähty Itävallan nousu kolmannessa erässä Kanadaa vastaan 1–6-tappioasemasta 6–6:een.

Kanada–Slovakia 47. min: MAALI! Kanadalle ratkaisevan tuntuinen 4–1-maali. Dylan Guentherilla on aikaa sijoitella maalin edustalla slovakkiveskari Hlavajin ollessa maissa, ja sisään uppoaa.

Klo 19.10: Myös Sveitsi–Saksa-ottelussa on päästy kolmannen erän pariin.

Kanada–Slovakia 42. min: Slovakialle paha rangaistus tähän paikkaan: Pavol Regendan maila nousee kanadalaiskasvoihin ja Regenda lähtee 2+2 minuutin jäähylle.

Kanada–Slovakia 41. min: Slovakialla todella vaarallinen paikka heti kolmannen erän alkuun. Martin Fehervary on vapaana maalin kulmalla ja edessä on tyhjää rysää, mutta kuti pienehköstä kulmasta kopsahtaa tolppaan!

Kello 19.03: Kanada–Slovakia-taiston kolmas erä vauhtiin!

2. erät:

Sveitsi–Saksa, toinen erä pelattu. Sveitsin Sven Senteler tuikkaa kiekon rysään, kun summeri on jo hetki ennen sitä soinut. Siitä seuraa pientä muistuttelua Saksan leiristä ja erätauolle siirrytään nujakan jälkeen. Saksa sai sitä ennen otetta Sveitsin Glauserin jäähyn ja heti syntyneen ylivoimamaalin jälkeen. Sulaako Sveitsi?

Sveitsi–Saksa 39. min: Saksan tasoitus on hyvin lähellä. Äsken kavennuksen maalannut Dominik Kahun tällää ranteella tolppaan, mutta ei mene sisään.

Kanada–Slovakia, toinen erä pelattu. Kanada kasvatti johtoa Slovakian erän alun painostuksen jälkeen. Sen jälkeen slovakeilta on ollut puhti poissa.

Sveitsi–Saksa 32. min: MAALI! Saksa iskee nopeasti ylivoimalla, kun Dominik Kahunin kuti painuu hanskakäden puolelta reppuun. Saksa kampeaa maalin päähän, Sveitsi johtaa 2–1.

Sveitsi–Saksa 32. min: Glauser säästyy isolta rangaistukselta ja saa kahden minuutin jäähyn kampituksesta. Buffalo Sabresin NHL-hyökkääjä Peterkan menetys olisi Saksalle tuntuva isku.

Sveitsi–Saksa 32. min: Rujo tilanne. Sveitsin Andrea Glauser niittaa keskialueella Saksan JJ Peterkaa, joka lentää rajusti jään pintaan ja jää makaamaan siihen tuskaisen oloisena. Polvet kolahtavat vastakkain. Episodia mennään tarkastelemaan videoilta.

Sveitsi–Saksa 28. min: Vaikeaa on vuodentakaisella MM-hopeamitalijoukkue Saksalla. Peli on jotakuinkin täysin Sveitsin heiniä, eikä saksalaisriveistä ole löytynyt minkäänlaista mainittavaa kirivaihdetta.

Kanada–Slovakia 24. min. MAALI! Kanada namuttelee komean osuman, joka on tyly naulaus Slovakian väkevän jakson jälkeen. Dylan Guenther ja Connor Bedard alustavat maltilla ja Nick Paul pääsee niittaamaan limpun tyhjänä ammottavaan rysään.

Klo 18.14: Nyt myös Sveitsi–Saksa-matsissa on päästy aloittamaan toinen erä.

Kanada–Slovakia 3. min: Slovakia rummuttaa kiekkoa vimmatusti Kanadan maalille, ja limppu pyörii pariinkin otteeseen vaarallisesti aivan uunin edessä. Viliam Cacholla oli jo tyhjää rysää irtokiekosta edessään, mutta hän ei saanut pelivälinettä kunnolla haltuunsa. Kanada on ollut hätää kärsimässä.

Klo 18.09: Kanada–Slovakia-ottelun toinen erä on käynnissä. Sveitsi–Saksa on vielä erätauolla.

1. erät:

Sveitsi–Saksa, avauserä pelattu. Sveitsi otti erän kuluessa vahvan komennon ja johtaa peliä avausperiodin jälkeen 2–0.

Kanada–Slovakia, avauserä pelattu. Kanada lähtee ensimmäiselle erätauolle 2–1-johdossa. Slovakialla oli erän loppupuolella loistopaikkaa jopa tasoitukseen. Tässä kuplii toistaiseksi nähdyn perusteella jännitysnäytelmä.

Sveitsi–Saksa 17. min: MAALI! Saksa on ollut vaikeuksia Sveitsin pitäessä vauhtia. Nyt syntyy punapaidoille 2–0-osuma. Saksan maalivahti Philipp Grubauer on maissa ja Sveitsin Nico Hischier nostaa laatan oikealta yläkulmaan.

Kanada–Slovakia 8. min. MAALI! Slovakia kaventaa 1–2:een. Peter Cehlarik heittää kiekon rystyllä maalille, ja Kanadan hyökkääjä Brandon Hagel huitaisee limpun hutiloiden ilmasta omaan häkkiin. Jännitys nousee.

Sveitsi–Saksa 8. min: MAALI! Sveitsi tylyllä tavalla 1–0-johtoon. Christoph Bertschy katkaisee alivoimalla saksalaissyötön, polkee omista ylös ja napsauttaa kudin aivan maalin kattoon.

Kanada–Slovakia 5. min: MAALI! Kanada tekee kylmää jälkeä pelin alkuminuuteilla. Pierre-Luc Dubois siivoaa maalin kulmalta irtokiekon rystyllä verkon perukoille: 2–0.

Kanada–Slovakia 3. min: MAALI! Kanada siirtyy Jared McCannin maalilla 1–0-johtoon. Mies nousee väkevällä vauhdilla oikean kautta maalille ja nostaa limpun yli Slovakia-veskari Samuel Hlavajin. Maila putoaa samalla McCannin käsistä, mutta se ei haittaa.

Klo 17.20: Ottelut Kanada–Slovakia ja Sveitsi–Saksa ovat nyt käynnissä!

Klo 17.12: Ohessa puolestaan Sveitsin ja Saksan kentälliset:

Klo 17.09: Alla Kanadan ja Slovakian julkaisemat kokoonpanot:

Klo 16.56: Kanada on tehnyt kovan vedon: 18-vuotias huippuhyökkääjä Connor Bedard on tänään Slovakiaa vastaan neljän ketjun ulkopuolella kokoonpanon 13. hyökkääjänä. Bedard on viime vuoden NHL-ykkösvaraus, joka pelasi juuri ensimmäisen NHL-kautensa Chicago Blackhawksissa.

Bedard on naputellut ensimmäisessä miesten MM-turnauksessaan toistaiseksi kuusi (5+1) pinnaa. Nämä pisteet syntyivät tosin jo ensimmäisten kolmen ottelun aikana – sen jälkeen Bedard on vedellyt neljä peliä pötköön 0+0:aa. Tuotanto on hiipunut.

Connor Bedardin poikkeuksellinen laukaus pilkottuna osiin 0:56
Katso: Connor Bedardin poikkeuksellinen laukaus pilkottuna osiin.

Klo 16.52: Slovakia joutuu tulemaan toimeen ilman tämän turnauksen toiseksi parasta pinnamiestään Martin Pospisilia (3+4=7). Calgary Flamesin NHL-hyökkääjä törmäsi kovalla vauhdilla päätylaitaan tiistaina pelatussa ottelussa Ruotsia vastaan, ja hänen kisansa ovat ohi.

Klo 16.49: Varteenotettavia pelimiehiä, joihin kiinnittää alkuillan joukkueista huomiota, ovat maidensa tämän turnauksen toistaiseksi tulivoimaisimmat pelurit: Sveitsiltä Roman Josi (3+8=11), Kanadalta Dylan Cozens (8+2=10), Slovakialta Libor Hudacek (5+4=9) ja Saksalta tasapistein John Peterka (5+4=9), Leonhard Pföderl (3+6=9) ja Yasin Ehliz (2+7=9).

Klo 16.41: Viime MM-kisojen mitalisteista sekä mestari Kanada että Saksa ovat tulessa tänään, pronssimitalisti Latvia jäi puolestaan lohkovaiheeseen. Saksan yltäminen mitaleille tänä vuonna olisi viimevuotisesta saavutuksesta huolimatta yllätys ja jo tänään joukkue on kovassa testissä Sveitsiä vastaan.

Klo 16.31: Kanada voitti kaikki lohkovaiheen seitsemän ottelua ja A-lohkon, kun taas Slovakia selviytyi B-lohkosta viimeisenä eli neljäntenä joukkueena jatkoon. Sveitsi sijoittui A-lohkossa toiseksi, Saksa B-lohkossa kolmanneksi.

Vuosi sitten MM-turnauksessa Sveitsi voitti lohkonsa, mutta putosi puolivälierissä juuri Saksalle.

2022 Sveitsi jyräsi niin ikään lohkovoittoon, mutta taipui tuolloin puolivälierävaiheessa Yhdysvalloille.

2021 Sveitsi oli tämän vuoden tapaan lohkokakkonen, mutta tuolloin tuli myös Saksalta takkiin.

Kummitteleeko puolivälierämörkö Sveitsiä edelleen vai pystyykö joukkue nyt hoitelemaan ottelun huomattavana ennakkosuosikkina Saksan?

Viimeksi Sveitsi on edennyt MM-välieriin vuonna 2018, jolloin se pudotti puolivälierissä Suomen. Sveitsi saavutti tuona vuonna edellisen MM-mitalinsa, hopean.

Klo 16.31: Tervetuloa mukaan jääkiekon MM-puolivälierien seurantalauteille! Vajaan tunnin päästä, kello 17.20, pyörähtävät käyntiin ottelut Kanada–Slovakia ja Sveitsi–Saksa.

Myöhemmin kello 21.20 Suomi ottaa mittaa rakkaasta länsinaapuristaan Ruotsista ja vastakkain ovat myös Yhdysvallat sekä Tshekki.

Prahassa pelataan tänään matsit Kanada–Slovakia ja Yhdysvallat–Tshekki, Ostravassa puolestaan Sveitsi–Saksa ja Ruotsi–Suomi.